Dekuip

Stadion Feyenoord, in de volksmond ook wel “De Kuip” genoemd, wordt in Nederland gezien als één van de meest bijzondere voetbalbolwerken van het land. Jarenlang was het ook het grootste stadion van Nederland. De in 1996 geopende Amsterdam Arena is op dit moment het grootste.

 De Kuip werd in 1937 geopend. De bouw duurde ongeveer twee jaar. Het stadion is ontworpen door architect Leendert van der Vlugt. De man die de drijvende kracht was achter de realisatie van het nieuwe stadion was Leen van Zandvliet. Hij is tevens de naamgever van het plein waar het stadion ligt.

Volgens Van Zandvliet moest het stadion voor iedereen onbeperkt zicht bieden op het speelveld. Maar in die tijd was het vrij lastig om iets dergelijks te realiseren. Op een nacht werd hij wakker en begon te tekenen. Vanuit een droom ontstond het basisidee voor De Kuip.

Het stadion leek geen lang leven beschoren toen in de oorlog een tekort aan staal ontstond. Omdat De Kuip voor een groot deel uit staal bestaat, werden er plannen gemaakt het stadion weer af te breken. Uiteindelijk is dit niet doorgegaan.

Feyenoord speelde er gedenkwaardige wedstrijden, maar ook het Nederlands Elftal maakte regelmatig gebruik van De Kuip. Ook werden er diverse Europese finales in Rotterdam-Zuid afgewerkt, met als hoogtepunt de finale van het EK 2000 dat door Nederland en België georganiseerd werd.

Begin jaren ’90 werd De Kuip grondig gerenoveerd, maar anno 2014 wordt er gewerkt aan de voorbereidingen voor de verbouwing van het stadion. Daarmee zal De Kuip weer het grootste stadion van Nederland worden met 70.000 toeschouwers.